Prezident odobril rýchlejší zákaz drog predávaných v crazy shopoch

15.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva bude môcť od apríla rýchlejšie reagovať na objavenie nových druhov drog na slovenskom trhu. Prezident SR Ivan Gašparovič totiž podpísal novelu zákona o omamných a psychotropných látkach. Ministerstvo zdravotníctva ňou reagovalo aj na problémy, ktoré boli v minulosti s tzv. crazy shopmi. V nich sa vzhľadom na legislatívnu dieru predávali ľahké drogy.
Zmena legislatívy má umožniť ministerstvu vydávať prostredníctvom vyhlášky zoznam tzv. rizikových látok, s ktorými sa bude môcť narábať iba za vopred daných podmienok. V prípade, že sa látky, u ktorých bude podozrenie, že môžu mať psychotropné alebo omamné účinky, objavia na slovenskom trhu, ministerstvo bude môcť ich predaj či distribúciu obmedziť rýchlejšie ako doteraz. Proces zaradenie látky do zoznamu tak môže byť aj o niekoľko mesiacov kratší ako zaradenie do zákonného zoznamu omamných a psychotropných látok.
"Ak sa v lehote troch rokov od zaradenia do zoznamu rizikových látok preukáže, že riziková látka má vlastnosti omamnej alebo psychotropnej látky, bezodkladne sa zaradí do zoznamu omamných látok a psychotropných látok a súčasne sa vyradí zo zoznamu rizikových látok," píše sa v návrhu novely zákona.
Zároveň sa zo zoznamu rizikových látok bezodkladne vyradí riziková látka, ak sa v lehote troch rokov od zaradenia do zoznamu rizikových látok preukáže, že táto látka nemá vlastnosti omamnej alebo psychotropnej látky. Zo zoznamu rizikových látok sa bezodkladne vyradí riziková látka aj vtedy, ak sa v tejto lehote nepreukáže, že riziková látka nemá vlastnosti omamnej alebo psychotropnej látky.
 

Vyberte región